Το Ελαιόλαδο
Ιστορία της ελιάς
Η ιστορία της ελιάς ξεκινάει πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Οι πρώτες ενδείξεις που υπήρχαν για την καλλιέργεια της ελιάς και την ύπαρξη του ελαιόλαδου προέρχονται από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα (απολιθωμένα φύλλα ελιάς) πριν από περίπου 50-60.000 χρόνια. Η ακριβής προέλευση της ελιάς δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά, ωστόσο θεωρείται ότι προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος πολιτισμός στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου που ξεκίνησαν την καλλιέργεια της ελιάς. Μετά τον 6ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές της Ελλάδας, Σικελία, Ιταλία και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο. Είναι ένα δέντρο το οποίο μεγαλώνει ακόμα και σε πετρώδη, άγονα εδάφη και αντέχει σε δυνατούς ανέμους
Η ελιά στη μυθολογία
Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, η Αθηνά χάρισε στους αρχαίους Έλληνες το πιο πολύτιμο δώρο-ένα δέντρο ελιάς, το οποίο χρησίμευε στη διατροφή, στην υγεία, στη θέρμανση και στον καλλωπισμό των ανθρώπων. Από τότε η ελιά αποτελεί ιερό δέντρο και είναι υπό την προστασία της θεάς Αθηνάς.
Η ελιά στον αθλητισμό
Από τα αρχαία χρόνια, το δέντρο ελιάς είχε μεγάλη σημασία στον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα έχει τρεις διαφορετικές ιδιότητες, λειτουργούσε ως μυοχαλαρωτικό, ως καθαριστικό και ήταν το σύμβολο λαμπρής δόξας. Ακόμα και μέχρι σήμερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι νικητές του Μαραθωνίου δρόμου στεφανώνονται με ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.
Η ελιά ως σύμβολο
Από τα αρχαία χρόνια, το δέντρο ελιάς είχε μεγάλη σημασία στον αθλητισμό. Πιο συγκεκριμένα έχει τρεις διαφορετικές ιδιότητες, λειτουργούσε ως μυοχαλαρωτικό, ως καθαριστικό και ήταν το σύμβολο λαμπρής δόξας. Ακόμα και μέχρι σήμερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι νικητές του Μαραθωνίου δρόμου στεφανώνονται με ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.
Ευεργετικές Ιδιότητες
Το ελαιόλαδο, εκτός από την υπέροχη γεύση του, διαθέτει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Έχει υψηλή σε περιεκτικότητα βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από διάφορες φλεγμονές και συμβάλλοντας στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, δρα ευεργετικά στην πεπτική υγεία και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης, μια αποτελεσματική υποστήριξη για αυτούς που επιθυμούν να επιτύχουν την απώλεια βάρους καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει συμβάλλουν στην επίτευξη του αισθήματος πληρότητας.